вторник, 1 октября 2013 г.

Новини  науки

  Учені створили мечі з "Зоряних воєн"

Учені створили форму матерії, яку багато хто вважав неможливою. Вперше вдалося з'єднати фотони в молекулу – до цих пір навіть теорії на цю тему викликали запеклі суперечки у науковому середовищі.
Професор Михайло Лукін з Гарварду (США) і професор Владан Вулетич з Массачусетського технологічного інституту (MIT, США) фактично змогли створити нову форму матерії з часток світла. Відкриття вчених суперечать десятиліттями усталеній загальноприйнятій думці про природу світла. Вже давно вважається, що фотони – це безмасові частки, які не взаємодіють один з одним. Простіше кажучи, два променя світла просто проходять один крізь інший. Проте, створені ученими "фотонні молекули" поводяться зовсім інакше і, теоретично, роблять можливими неймовірні речі, наприклад світловий меч з "Зоряних воєн".
"Велика частина властивостей світла, які ми знаємо, пов'язана з відсутністю маси у фотонів і тим, що вони не взаємодіють один з одним, – пояснює Михайло Лукін. – Ми створили особливий тип середовища. У ньому фотони взаємодіють один з одним так сильно, що вони починають діяти так, ніби у них є маса. У результаті фотони зв'язуються разом, утворюючи молекули. Цей тип зв'язаного фотонного стану досить довгий час передбачався теоретиками, але і досі не спостерігався".
Коли фотони взаємодіють, вони давлять один на одного і відхиляють один одного. Тобто світловий меч джедаїв, твердий світловий стовп, в світлі відкриття учених вже не виглядає дивовижною ідеєю фантастів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий