четверг, 10 октября 2013 г.

В уряді нагадали про причетність України до Нобелівської премії з фізики 

Новини  науки в Україні та світі
До досліджень, за які у 2013 році присудили Нобелівську премію з фізики, причетні й українські вчені, заявив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.
Він нагадав, що визначальний елемент системи, що працює на Великому адронному колайдері, – спеціальний детектор – був успішно розроблений і створений завдяки відкриттю вченими українського Інституту монокристалів унікального сцинтилятора (PWO), що дозволив реєструвати високоенергетичні частинки.



Крім того, додав він, нині в команді ядерників, яка працювала в Європейській організації ядерних досліджень (ЦЕРН) над виявленням бозона Хіггса, працюють 46 українських науковців.
Нобелівський комітет оголосив лауреатами Нобелівської премії з фізики бельгійця Франсуа Анґлера й британця Пітера Хіггса – "за теоретичне пояснення механізму, який сприяє глибшому розумінню походження маси субатомних частинок, що було підтверджено імовірним відкриттям фундаментальної частинки під час експериментів у лабораторіях ATLAS та CMS на Великому адронному колайдері у ЦЕРНі".
Англера і Хіггса відзначили за можливе відкриття бозона Хіггса, про яке в ЦЕРНі заявили в липні 2012 року, хоча цей результат іще не підтверджений остаточно.
Бозон Хіггса – елементарна частинка, яка теоретично є важливою складовою "Стандартної моделі" походження і будови Всесвіту і якої вченим досі бракувало на практиці. Вона отримала назву на честь Пітера Хіггса, оскільки саме він передбачив існування цієї частинки в теорії.
09.10.2013 12:23, за матеріалами: Радіо Свобода

Комментариев нет:

Отправить комментарий