четверг, 12 сентября 2013 г.

У метеориті із США виявлені ознаки життя

У метеориті Sutter Hill, знайденому торік у США, містяться молекули органіки, які ніколи раніше не зустрічалися при дослідженні інших метеоритів. Це свідчить про вражаюче великі життєві ресурси на ранній Землі, стверджують геологи, що опублікували свої відомості в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Космічний камінь Sutter Mill потрапив в нижні шари земної атмосфери 22 квітня 2012 року. Його осколки були виявлені над територією Невади і Каліфорнії. Потужність вибуху метеорита над штатом Вашингтон була аналогічною чотирьом кілотоннам тротилу. Проаналізувавши зібрані осколки метеориту, вчені виявили його унікальну природу і продемонстрували, що Sutter Mill був сформований у перші дні існування нашої Сонячної системи.
Група дослідників університету штату Арізона в місті Темпі (США) на чолі з Ліндою Уїльямс вивчила ще раз хімічний склад наявних осколків метеорита. Перш за все вчених цікавила присутність молекул нерозчинної у воді органіки. Її сліди були знайдені в ході перших досліджень часток метеориту.
З цією метою фахівці розмололи деяку частину уламків Sutter Mill і "просвітили" їх, використовуючи так званий ЯМР-спектроскоп, який здатний знаходити найдрібніші частки складних хімічних сполук, що містяться у зразках порід. Крім того, геологи піддали метеоритний порошок тепловій обробці, вивчивши таким чином продукти розпаду органіки, що знаходиться в його породах.
Метеорит, як з'ясувалося, містив відносно велику кількість таких складних органічних сполук, як поліефіри, ароматичні вуглеводні, жирні карбонові кислоти. Велика частина з них, як відзначають геологи, не зустрічається на всіх інших відомих метеоритах, що потрапили на Землю. Вік і висока частка цих з'єднань в Sutter Mill дозволяє говорити про присутність на ранній Землі багатших запасів "цегли життя", ніж передбачалося раніше.
11.09.2013 17:03, за матеріалами: Scienceblog.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий