пятница, 7 февраля 2014 г.

Фізик-теоретик Пітер Хіггс визнаний вченим номер один у світі

Представники світового новинного медіаспівтовариства визнали нобелівського лауреата, британського фізика Пітера Хіггса, вченим номер один за підсумками 2013 року. У складанні Світового рейтингу-2013 взяли участь 175 інформаційних агентств і новинних ЗМІ.

Хіггс здобув популярність завдяки передбаченню у 1964 році існування елементарної частинки, що дозволило розгадати механізм утворення маси (бозона Хіггса).
У липні 2012 року вчені Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН) оголосили про відкриття частинки, а в березні 2013 року підтвердили своє відкриття.
Того ж року Хіггс та бельгійський учений Франсуа Енглер отримали Нобелівську премію "за теоретичне відкриття механізму, який дозволяє краще зрозуміти виникнення маси субатомних частинок".
Раніше британський фізик став кавалером Ордена Пошани Великої Британії.
Опитування проводилося з ініціативи ИТАР-ТАСС і стало першим в історії опитуванням такого роду серед учасників професійного новинного медіаспівтовариства.
Нагадаємо, 8 жовтня 2013 року повідомлялося, що Нобелівська премія присуджена за "теоретичне відкриття механізму, який забезпечив розуміння походження мас елементарних частинок" британському вченому Пітеру Хіггсу.
У 1964 році Пітер Хіггс теоретично передбачив існування частинки, названої потім на його честь – "бозон Хіггса", яка наділяє масою всі інші елементарні частинки. Бозони Хіггса створюють масу частинок, заважають їм миттєво змінювати швидкість. Тобто фактично це частинки, що роблять наш світ реальністю. Недарма інша назва бозона Хіггса – "частинка Бога".
Незалежно від Хіггса до таких же теоретичних висновків дійшов і Франсуа Енглер. У липні 2012 року науковці, які працюють у Церні в Швейцарії, заявили, що їм вдалося виявити бозон Хіггса в результаті випробувань у Великому адронному колайдері.
06.02.2014 12:09, за матеріалами: Корреспондент.net

Комментариев нет:

Отправить комментарий